Beranda / Berita / PROFITABILITAS DAN PELUANG PENGEMBANGAN AGROINDUSTRI GULA KELAPA DALAM SISTEM AGRIBISNIS KELAPA (Cocos nucifera L.)
2 Juli 2020

PROFITABILITAS DAN PELUANG PENGEMBANGAN
AGROINDUSTRI GULA KELAPA DALAM SISTEM AGRIBISNIS KELAPA (Cocos nucifera L.)
(Suatu Kasus Di Desa Sukanagara Kecamatan Lakbok Kabupaten Ciamis)

Tito Hardiyanto
Universitas Ma’soem
thardiyanto17@gmail.com

ABSTRACT

One of the agro-industry potential for development is coconut sugar agro-industry, it is considering the number of coconut plantations in Indonesia and is one of the essential commodities as a reliable source of income. Therefore, it is necessary to study Profitability and Agro-Industry Development Opportunities Coconut Sugar Agribusiness System Coconut (Cocos nucifera L.) in the Village District of Lakbok Sukanagara Ciamis, as inputs for crafters and District Ciamis Government.

This research was conducted in order to determine: (1) Profitability and rentability of the business of coconut sugar agro-industry and (2) The level of employment is based on the number of rural labor force in the village Sukanagara Lakbok District of Ciamis District. The method used in this study is a survey method, by taking the case of farmers who carry out business in the village of coconut sugar Sukanagara Lakbok District of Ciamis District.

Determining the location of the research carried out in stages with the first set of samples studied area, the main base area of the sample selection is the one that has the capacity of coconut sugar production of the highest in the district of Ciamis. The next stage is the determination of the sample villages, based on different considerations of the local election districts, the sample villages selected intentionally (purposive) a village which has a production capacity of coconut sugar lows are in the village Sukanagara with consideration of the results of the research can provide solutions to increase sugar production capacity coconut to align with other villages. Determination of farmer respondents conducted a census of 31 farmers.

Analysis tools to determine the profitability of palm sugar agro-industry views of the costs incurred and revenues generated in the production process, while the development opportunities seen by earnings and employment rates.

The results showed that: (1) The use of total costs (cost of production) in the coconut sugar agro-industry in the production process of Rp. 78.264,57 and acceptance of Rp. 101.100. Profit or income from coconut sugar agro-industry in the production process of Rp. 22.835,43 and the value of coconut sugar agro-industry profitability in the village Sukanagara of 29,18 percent, thus coconut sugar agro-industry enterprises are able to produce a profit of 29,18 percent of the issued capital in the production process. (2) Absorption of labor in coconut sugar agro-industry in the village Sukanagara of 2,47 percent of rural labor force, although the percentage is small, but has been able to contribute to employment in the village Sukanagara.

Keywords: Agro-industry, palm sugar, Profitability, Employment Absorption.

Full Text: download

Preferences:

Arikunto. 2002. Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan. CV Dewi Mas. Jakarta.

Awang, S. 2004. Kelapa Kajian Sosial Ekonomi. Aditya Media. Yogyakarta.

Daniel, M. 2003. Metode Penelitian Sosial Ekonomi. Bumi Aksara. Jakarta.

------------. 2004. Pengantar Ekonomi Pertanian. Bumi Aksara. Jakarta.

Desa Sukanagara. 2014. Monografi Desa. Kecamatan Lakbok. Kabupaten Ciamis.

Dinas Perdagangan Perindustrian Koperasi dan UMKM Kabupaten Ciamis. Daftar Sentra Industri Kecil dan Menengah Tahun 2013. Ciamis.

Guntoro, Y. 2012. Kajian Finansial Usaha Pengolahan Gula Kelapa Organik (Kasus di Desa Kemawi Kecamatan Somagede Kabupaten Banyumas). Fakultas Pertanian Universitas Jenderal Soedirman. Purwokwerto.

Hanani, N.A.R, dan Ibrahim T. 2003. Strategi Pembangunan Pertanian Sebuah Pemikiran Baru. LAPPERA Pustaka Utama. Yogyakarta.

Haryono. 1992. Peranan Industri Gula Kelapa Terhadap Kesempatan Kerja Dan Pendapatan Keluarga Studi Kasus Di Kecamatan Kemalang Kabupaten Klaten. Laporan Penelitian. Universitas Sebelas Maret. Surakarta.

Mangunwidjaja dan Sailah, 2009. Pengantar Teknologi Pertanian. Penebar Swadaya. Jakarta.

Mantra, I. 2000. Pengantar Studi Demografi. Nur Cahaya. Jakarta

Pasaribu, A.M. 2012. Perencanaan dan Evaluasi Proyek Agribisnis. Lily Publisher. Yogyakarta.

Pusat Data dan Analisa Pembangunan Jawa Barat. 2010. Industrian Penggalian danEnergi.http://pusdalisbang.jabarprov.go.id/pusdalisbang/images/attachments/279 industri.pdf downloud tanggal 3 Juni 2014.

Rahim dan Hastuti. 2008. Pengantar dan Kasus Ekonomika Pertanian. Penebar Swadaya.

Riyanto, B. 2002. Dasar-Dasar Pembelanjaan Perusahaan.  Yayasan Badan Penerbit Gajah Mada. Yogyakarta.

Rusli, Said. 2012. Pengantar Ilmu Kependudukan. Cetakan ke 8. LP3ES. Jakarta.

Saragih, B. 2001. Paradigma Baru Pembangunan Ekonomi Berbasis Pertanian. PT Loji Griya Sarana. Bogor.

Siagian. 2003. Pengantar Manajemen Agribisnis. Gadjah Mada University Press.  Yogyakarta.

Simamora, H. 2009. Akuntansi Manajemen. Salemba Empat. Jakarta.
Soekartawi. 2000. Pengantar Agroindustri. Raja Grafindo Persada. Jakarta.

_________. 2002. Analisis Usahatani. Penerbit Universitas Indonesia. Jakarta.

Suprapto. 2008. Karakteristik, Penerapan dan Pengembangan Agroindustri Hasil Pertanian di Indonesia. Universitas Mercu Buana. Jakarta.

Suratiyah, K. 2006. Ilmu Usahatani. Penebar Swadaya. Jakarta.

Sutardi, Agus, dan Indarti. 2004. Evaluasi Perkembangan Sentra Usaha Kecil Dan Menengah. Kerjasama antara LPM UGM dengan Kementerian Koperasi dan UKM. Jakarta.

Warisno. 2008. Budidaya Kelapa Kopyor. Kanisius. Yogyakarta.